
Interview in de ‘Metro’ over complotdenken en hoe daarover in gesprek te gaan
Enkele dagen geleden stond ik in de Metro met een kort interview over complotdenken, complotmythen en over hoe je daarover met elkaar in gesprek kunt gaan. Complotdenken is een moeilijk onderwerp, zeker als het gaat om familie of dierbare vrienden. Of jezelf. Juist daarom is het de moeite waard om regelmatig bij elkaar te rade te gaan voor een reality check. Lees het interview hier terug. Op zoek naar informatie over B44S!? Lees gauw verder…
Als onderzoeker/analist maak ik onderdeel uit van een netwerk van betrokken wetenschappers, professionals en organisaties werkzaam rond veiligheids-, zorg- en preventievraagstukken ‘extremisme, radicalisering en parallelle gemeenschappen‘. Zoals: Platform JEP, Het Landelijk Steunpunt Extremisme, de Nationale Politie en Netwerk Mediawijsheid.
Ik ben opgeleid als communicatie- en informatiewetenschapper en vanuit die achtergrond werk ik aan onderzoeksopdrachten en case studies. Daarbij analyseer ik misleidende en ‘malicious’ interactiepatronen, (online) desinformatie, (online) verdienmodellen en de mogelijke impact daarvan op de veiligheid van volwassenen, jongeren en kinderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de analyse van complotmythen, vlogs, memes en diverse (online en offline) media- en marketing- en gesprekstechnieken die gebruikt kunnen worden t.b.v. rekrutering, beïnvloeding, intimidatie en uitbuiting door extremistische of nieuwe religieuze bewegingen.
Vanuit B44S! ontwikkel en verzorg ik (in samenwerking met andere wetenschappers en professionals) kennissessies en opleiding voor overheden en teams van professionals over (signaleren van) desinformatie, extremisme en parallelle gemeenschappen en over primaire preventie van radicalisering.
Meer weten over B44S!? Neem graag contact met me op.