
Betrouwbare medische informatie: waar vind je die zonder dr. Google?
Dr. Google is voor veel mensen een startpunt voor het zoeken naar informatie over gezondheid, symptomen, oorzaken en gevolgen van ziekten, medische behandelingen, medicijnen en therapieën. Maar Dr. Google bedient zich helaas van fabeltjesfuik-AI, weten we intussen, en is daardoor niet zo’n handig vertrekpunt voor het zoeken naar betrouwbare, onafhankelijke informatie. Niet alleen fabeltjesfuiken zijn hier debet aan. Ook websites waar je denkt aan het juiste adres te zijn, zoals kanker.nl (KWF), blijken twijfelachtige informatie te publiceren. Waar vind je wel betrouwbare medische informatie? Hier vind je een overzicht van websites waar je jezelf veilig kunt laten informeren.
Met veilig informeren bedoelen we:
- De websites zijn niet commercieel, onafhankelijk en zonder belangenverstrengeling met adverteerders, politieke partijen of (nieuwe) religieuze bewegingen. Je vindt er geen verkapte reclame en er worden geen wij van WC-eend adviseren WC-eend-adviezen gegeven.
- De websites zijn beoordeeld door professionele, onafhankelijke factcheckers, zoals wetenschapsjournalist Peter Burger (als onderzoeker en docent verbonden aan de Universiteit van Leiden) en door communicatiewetenschapper dr. Corine Meppelink (als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam).
- De informatie op de websites helpt je daadwerkelijk tot geïnformeerde besluitvorming te komen.
Betrouwbare, medische websites:
- Doktermedia.nl
- Thuisarts.nl
- Gezondheidenwetenschap.be
- Behind the Headlines: www.nhs.uk/news
- Healthfeedback.org
- CoronaVirusFacts: www.poynter.org/coronavirusfactsalliance
Webinar:
De Vereniging tegen de Kwakzalverij organiseerde op 3 oktober 2020 een boeiende webinar rond sociale media en medische informatievoorziening. De webinar is voornamelijk gericht op (huis-)artsen en professionals die werkzaam zijn voor/binnen de sector zorg en welzijn, maar ook voor andere geïnteresseerden, zoals communicatiemedewerkers, leerkrachten, journalisten en factcheckers-to-be biedt de webinar waardevolle inzichten! De webinar en het programma zijn hier terug te kijken.
Succes met factchecken!