
Plan International maakte dit bekend middels het onderzoeksrapport Free To Be Online?. De online intimidatie waar meisjes en jonge vrouwen (14-25 jaar) wereldwijd meer te maken hebben, varieert van kleinerende opmerkingen tot dreigen met seksueel en fysiek geweld. Gewelddadig gedrag, dat op straat als ‘crimineel’ bestempeld zou worden. Ook jongens en jonge mannen hebben te maken met online intimidatie. Hoog tijd dat de overheid, de social media platforms èn opvoeders in actie komen! B44S! ondersteunt jongeren (10-25 jaar) en opvoeders die te maken hebben met online intimidatie en ontwikkelt educatieve oplossingen voor scholen (PO/VO). In dit artikel vind je alvast een paar tips!
Lees het complete rapport van The State Of The World’s Girls – Free To Be Online? hier (discretie geadviseerd). Het onderzoek was gericht op gender-based geweld, geweld jegens meisjes en jonge vrouwen. Maar laat er zeker geen misverstand over bestaan: ook jongens en jonge mannen kunnen te maken krijgen met online intimidatie.
Volgens het onderzoeksrapport voelt bijna een kwart van de meisjes wereldwijd zich door online intimidatie fysiek onveilig, geeft ruim 40 % aan dat het hun zelfrespect verlaagt en mentale en emotionele stress veroorzaakt, en geeft 1 op de 5 meisjes aan dat de online intimidatie problemen op school veroorzaakt.
Online intimidatie: waar hebben we het dan precies over?
In het onderzoek van Plan International is de volgende definitie gebruikt voor online intimidatie:
Action by one or more people that harms others based on their sexual or gender identity or by enforcing harmful gender norms. This action is carried out using the internet and/or mobile technology and includes stalking, bullying, sex-based harassment, defamation, hate speech, exploitation and gender trolling.
Het kan gaan om online Blamespeak (beschuldigen en beschamen) en laster, online shaming, shame sexting en sextortion (afpersing en chantage).
Online intimidatie en online geweld heeft schadelijke effecten op het mentale welzijn en de ontwikkeling van meisjes en jongens. Het beschadigt het zelfvertrouwen van meisjes en jongens en geeft hen een gevoel van psychische en fysieke onveiligheid. Bij sommigen leidt het tot mentale en fysieke klachten zoals stress, slapeloosheid, emotionele problemen en gedragsproblematiek.
Wat kun je doen als dit voor jou speelt? Wat kun je doen als opvoeder, leerkracht, leidinggevende…?
Praat erover met iemand die je vertrouwt en denk goed na over je antwoord, voordat je reageert. Stel je onderzoekend op, luister goed naar elkaar en vraag door. Het kijkt namelijk zeer nauw of en hoe je antwoordt op online intimidatie.
Hoe je antwoordt, is afhankelijk van:
- met welke vorm van cyberpesten en intimidatie je te maken hebt,
- wat de relatie met de dader(-s) is (klasgenoot, collega, (ex-)partner, onbekende, etc.)
- de context: waar (school, thuis, werkvloer, etc.) en via welk platform (email, Whatsapp, Facebook, Instragram…etc.).
Heb je te maken met hate speech of blamespeak via Facebook, dan reageer en handel je anders dan als je te maken hebt met shame sexting en sextortion via email. Tips hoe (niet) te antwoorden op hatelijke emails, berichten en social media meltdowns, vind je onder meer in dit boek.
Wis de berichten en beelden niet (direct). Bewaar in ieder geval geval alle berichtenwisselingen in een aparte map op je PC, ook al voel je de impuls rottige berichten, comments of afbeeldingen meteen te wissen. Maak er schermafbeeldingen van en sla deze op met datum en tijdstip erbij.
Houdt een logboek bij van alle gebeurtenissen en betrokken personen/accounts en social media platforms. Houd in je logboek bij: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Doe dat voor alle voorvallen, ook al is het steeds hetzelfde bericht, dezelfde actie of van steeds dezelfde persoon. Dit is superbelangrijk voor als je er melding of aangifte van gaat doen bij de politie èn voor het onderzoek dat daarop volgt.
Ben je voor jezelf of een ander op zoek naar individueel advies of steun? Of zoek je een (preventief) educatief programma voor op school of thuis rond cybersafety en mediawijsheid? Neem contact op met B44S!