
Mis- en desinformatie slimmer af zijn, doe je zo
Wil je weten hoe je zelf online kunt controleren of een account, bron of persoon is wie hij/zij beweert dat hij/zij is? Of hoe je controleert of je met een betrouwbare bron of expert te maken hebt? Collega-communicatiewetenschappers van First Draft, een organisatie die aan Harvard University is verbonden, ontwikkelden een toolkit voor onderzoeksjournalisten en andere professionals, waarmee je mis- en desinformatie online slimmer af kunt zijn. Kom maar door met die toolkit!
Bekijk de toolkit van First Draft hier.
Wat de toolkit van First Draft bijzonder maakt, is het uitgebreide overzicht van verschillende betrouwbare bronnen en methoden. Niet alle bronnen en methoden zijn voor iedereen even eenvoudig toe te passen, en veelal Engelstalig, maar dat is uiteraard aan jou als gebruiker of lezer zelf om te beoordelen. Zoek je advies over de inzet van deze onderzoeksmethoden voor jouw professionele praktijk of organisatie? Neem dan contact met ons op.
Via Youtube kun je verschillende video’s van First Draft bekijken met tips, bijvoorbeeld: hoe je een digitale ‘footprint’ en betrouwbaarheid van een bron, persoon of account controleert. Dit is handig als je wilt weten in hoeverre een bron die medische of wetenschappelijke claims doet, een betrouwbare expert is. Een van die handige, nieuwe ‘must-have’ vaardigheden voor professionals. Zie onderstaande video….
Een kind kan de was doen, maar wel je kritisch-denkende hoofd erbij houden natuurlijk. 😉
Één van de founding-partners van First Draft, is de organisatie Bellingcat. Deze organisatie werd in Nederland onder meer bekend door baanbrekend OSINT-onderzoek rond MH17.
Luister hier naar een boeiend gesprek met dr. Claire Wardle, communicatiewetenschapper en oprichter van First Draft.
Wil je meer weten over wat online open source onderzoek voor de weerbaarheid en kwaliteit van jouw organisatie, vakgebied of team kan betekenen? Neem contact op met B44S! voor meer informatie.
Succes!